Termodynamická analýza DNA aduktů protinádorově aktivních platinových a rutheniových komplexů - Rokosová, Lenka (2011)
Již řadu let se s úspěchem využívají léčiva s centrálním kovovým iontem k léčbě některých typů nádorů. Cisplatina je nejúspěšnějším a nejdéle používaným cytostatikem s centrálním Pt(II) iontem. Za hlavní příčinu protinádorového účinku je považována vazba platinový komplexů k DNA. Ve snaze najít nová léčiva, která by byla účinná na širší spektrum nádorů a šetrnější k pacientům, jsou syntetizovány nové deriváty cisplatiny, deriváty transplatiny, vícejaderné platinové komplexy, komplexy založené na centrálním Pt(IV) iontu a komplexy s jiným kovem na místě centrálního iontu. Kromě komplexů založených na platině jsou vyvíjeny i komplexy ruthenia, osmia, iridia. V této bakalářské práci byla pomocí izotermální titrační kalorimetrie studována termodynamická stabilita krátkých fragmentů DNAobsahujících adukt transplatiny a jejího derivátu trans-PtCl2(NH3)(pip).