Morfometrie zažívacího traktu myšice malooké (Apodemus uralensis) - Zouhar, Petr (2011)
Myšice malooká (Apodemus uralensis) je druh žijící v otevřené krajině. Potravně dává přednost malým semenům plevelů a z těch předně škrobovitým. Její potravní strategie se odráží v morfologické stavbě jejího zažívacího traktu. Protože morfometrie zažívacího traktu tohoto druhu ještě nebyla zkoumána, při výzkumu v agrocenózách jižní Moravy jsme se na ní zaměřili. Získali jsme celkem 216 vzorků. Detailněji jsme vyhodnotili dospělou část populace s předpokladem již ukončeného vývoje zažívacího traktu (N = 156). Myšice o průměrné hmotnosti 18g měly zažívací trakty včetně obsahu 3,2 g (průměr) to je 18% celkové hmotnosti. Podíl hmotnosti prázdného zažívacího traktu byl nižší (8%). Největší variabilitu měla hmotnost žaludku. Větší variabilita hmotností byla u samic (0,2 g do 5,5 g). U samců byla menší (0,24 g do 2,5 g). Je to dáno většími energetickými nároky samic v rozmnožovacím procesu. Hmotnost zažívacího traktu (s tráveninou) a jeho částí se v průběhu roku měnila. Dynamika hmotností vše