Surface treatment of polypropylene textile by underwater discharge - Neagoe, Gabriela (2011)
Abstrakt V této práci je zkoumáno použití výboje ve vodě jako způsob povrchové úpravy netkané textilie (polypropylene - PP). Výboj byl generován za použití diafragmové konfigurace, kde byly umístěny úzké štěrbiny o rozměrech 0,1 x 1 x 40 mm (V x Š x D) mezi dvě elektrody ve vzájemné vzdálenosti 2 cm. Elektrody byly připojeny k pulsnímu napájení VN, které je vytvářeno dvojitým rotačním jiskřištěm. K určení teploty a hustoty elektronů v plazmatu byla použita optická emisní spektroskopie (OES). V první části této studie je diafragmový výboj ve vodě použit pro zlepšení smáčivosti PP textilie. Účinky podvodního plazmatu na smáčivost a adsorpci vody byly charakterizovány pomocí měření kontaktního úhlu s vodou a metodou Strike-through. Byl také studován vliv stárnutí. Mikrosnímky PP netkaných před a po úpravě plazmatem byly získány pomocí skanovacího elektronového mikroskopu (SEM). Chemické složení povrchu bylo analyzováno pomocí různých metod jako jsou EDX, XPS, ATR-FTIR. Druhá část té