Monitoring letové aktivity netopýrů na různých lokalitách v ČR pomocí detektorů ultrazvuku - Kužela, Miroslav (2011)
Tato bakalářská práce vyhodnocuje data získaná v letech 2005-2008 detekcí echolokačních signálů netopýrů metodou liniových transektů na 10 různých území po celé České republice. Netopýři byli monitorováni na územích Chráněných krajinných oblastí Český kras, Český ráj, Broumovsko, Třeboňsko, Litovelské Pomoraví, Poodří, Moravský kras, Biosférické rezervace UNESCO Dolní Morava a Národních parků Šumava a Podyjí pomocí detektorů pracujících v systému time expansion. Na každém modelovém území bylo vybráno 6 reprezentativních lokalit (kromě NP Podyjí, kde byly vybrány pouze tři lokality). V každé lokalitě byly vybrány tři reprezentativní biotopy. Aktivita netopýrů byla vyjádřena počtem pozitivních minut vztažených na 1 hodinu pozorování. Celkem bylo na 10 vybraných územních celcích každý rok zaznamenáno 17 druhů netopýrů z čeledí Vespertilionidae a Rhinolophidae. M. daubentonii se ukázal jako nejběžnější druh, E. nilssonii, M. bechsteinii a R. hipposideros naopak patřily k vzácnějším druhům. Nejčastěji pozorovanými druhy netopýrů na studovaných územích byly M. daubentonii, M. brandtii/M.mystacinus, N. noctula a P. pipistrellus. Naopak mezi vzácněji zaznamenané patřil E. nilssonii, M. bechsteinii a R. hipposideros, který se vyskytoval nejméně. Nejvíce změn v druhovém složení bylo pozorováno na území CHKO Litovelské Pomoraví (47% druhů se vyskytovalo nepravidelně), na BR UNESCO Dolní Moravě a NP Podyjí bylo druhové složení naopak stálé (88% druhů se opakovalo každý rok). Při srovnávání aktivity netopýrů během reprodukčního cyklu mezi lety 2005 a 2006 je vidět malý pokles aktivity a poté k roku 2008 postupný narůst aktivity.