Vliv migrace na životní strategie pěvců temperátní zóny: komparativní studie - Blažková, Barbora (2011)
Migrační chování je typické pro mnohé druhy pěvců temperátní zóny. O tom, jak migrace ovlivňuje životní strategie je překvapivě málo známo. Ačkoliv se předpokládá v zásadě lineární vztah mezi délkou migrace, délkou hnízdní sezóny a „rychlostí“ reprodukce, recentní práce naznačují mnohem komplexnější vztahy. V této práci je prvním cílem shromáždit dostupná publikovaná data o vlivu migrace na životní strategie (morfologii, fyziologii, „rychlost“ reprodukce, genetickou variabilitu, výběr partnera) pěvců temperátní zóny. Větší pozornost je věnována vztahu migrace a mimopárových paternit. Následně je za použití kompilačních údajů a fylogenetické analýzy testován předpokládaný lineární vztah migrace a míry mimopárových paternit (EPP), a to za použití zatím nepublikovaných odhadů míry promiskuity od 98 druhů pěvců temperátní zóny Severní Ameriky a Evropy založených na variabilitě v délce spermie mezi samci. Tak bylo možno do analýzy zahrnout i druhy, u nichž nejsou údaje o EPP známy.