Vegetační charakteristika geograficky významných prvků květeny Zlínska - Daněk, Pavel, 1985- (2011)
Na území Zlínska, situovaného na východní Moravě a největší částí spadajícího do fytochorionů 79. Zlínské vrchy a 81. Hostýnské vrchy, jsem se zabýval druhy rostlin, jejichž rozšíření v regionu je zřetelně nerovnoměrné. Celkem jsem vybral 21 taxonů, které jsem na základě fytogeografických souvislostí rozdělil do čtyř skupin. V první skupině jsou druhy teplomilné, které se na Zlínsko šířily ze západu a hlouběji do území pronikají údolími některých vodních toků. Druhou skupinou jsou druhy karpatské, dosahující na Zlínsku západní hranice svého rozšíření. Třetí skupinu tvoří druhy typické pro hercynskou oblast republiky, přičemž na východní Moravě je patrné jejich vyznívání. Do poslední skupiny spadají druhy, jejichž výskyt na Zlínsku je víceméně izolovaný. Na lokalitách vybraných taxonů jsem zapsal 42 fytocenologických snímků, které byly automaticky klasifikovány pomocí expertního systému. Na základě získaného fytocenologického materiálu jsem charakterizoval vegetaci, v níž se vybrané dru