Diverzita acidofilních suchých trávníků na Brněnsku ve vztahu k produktivitě a pH půdy - Čuprová, Tereza (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá druhovou bohatostí společenstev cévnatých rostlin suchých trávníků ve vztahu k jejich produktivitě a půdnímu pH. Obsahuje jak literární rešerši, tak vlastní terénní výzkum, který se soustředil na oblast Českého masivu jihozápadně od Brna. Tato oblast byla vybrána proto, že podobná data zde dosud chyběla. Bylo zvoleno devět lokalit a na nich pořízeno 50 fytocenologických snímků, 25 o velikosti 1 m2 a 25 o velikosti 100 m2. Byla odebírána nadzemní biomasa, měřena hloubka půdy a odebírány vzorky půdy. Z těchto vzorků se poté změřilo pH půdy. Nadzemní biomasa byla usušena, roztříděna na dvě frakce, traviny a ostatní byliny, a zvážena. Při analýze získaných dat byly využity bodové diagramy, korelační analýzy, regrese a analýza hlavních komponent (PCA). Regrese ani korelační analýzy nezjistily žádné signifikantní vztahy mezi počtem druhů a jinými proměnnými. PCA ukázala, že pH půdy patří mezi hlavní faktory ovlivňující druhové složení zkoumaných suchých trávní