Lokální diverzita flóry kulturní krajiny v okolí Mikulova - Sedláková, Lucie (2011)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit druhové bohatství kulturní krajiny v malém prostorovém měřítku a zároveň porovnání druhové diverzity jednotlivých biotopů a jejich ekotonů. V zemědělské krajině v okolí Mikulova bylo zapsáno a analyzováno 70 fytocenologických snímků o velikosti 4 x 4 m. Zastoupení druhů bylo hodnoceno pomocí devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice abundance a dominance. Snímky byly rozděleny do šesti skupin, a to do pěti biotopů (pole, vinice, trávník, křoviny a les) a ekotonů. Byly srovnány celkové počty druhů a počty druhů ve skupinách podle původnosti v české flóře, životního cyklu, životní formy a ohrožení. Skupiny se statisticky významně lišily počtem jednoletek, trvalek, geofytů, terofytů, fanerofytů, archeofytů a původních druhů. V ostatních charakteristikách (celkový počet druhů, počet neofytů, dvouletek, chamaefytů, hemikryptofytů a ohrožených druhů) se skupiny signifikantně nelišily.