Olfaktorická komunikace netopýrů - Kopperová, Kristýna (2011)
Tato práce shrnuje dosavadní poznatky o pachové komunikaci letounů. Čich je pro tyto noční tvory velice důležitý a zprostředkovává informace, které nejsou jinými smysly dostupné. Netopýři užívají čich k určení členů kolonie, jejich pohlaví i sociálního statusu, ale i k určení zdravotního stavu jedince a tudíž jeho reprodukční schopnosti. Pro samce jsou pachové značky velmi důležité při značení teritoria a vábení samic, pro samice zase při péči o potomky. Netopýři mají různé žlázy a struktury určené k produkci, uchovávání a rozptylování pachu. Komunikace pomocí pachu se v poslední době dostává do popředí chiropterologických výzkumů a ukazuje se jako velmi významná.