Současné možnosti kryoprezervačních metod - Skoumalová, Lenka (2011)
Abstrakt Kryoprezervační metody jsou různorodé a využívají je především kliniky asistované reprodukce k mrazení různých typů tkání. Aby se snadněji proniklo do tématiky práce, počáteční kapitoly zahrnují výčet a charakteristiky základních technik asistované reprodukce, z nichž nejznámější a nejvýznamnější je in vitro fertilizace. Následující část práce se zaměřuje na hlavní důvody kryoprezervace, popis mrazících medií a nejběžnějších mrazících technik. Kryoprezervace se provádí dvěma základními technikami - pomalým mrazením a vitrifikací. Provedení obou metod je spojeno s určitými riziky pro zmrazovanou tkáň. Hrozí zde poškození buněk ledovými krystaly a intoxikace tzv. kryoprotektivy, látkami obsaženými v mrazícím mediu. Nejčastěji se kryoprezervace provádí pro zachování plodnosti ze zdravotních nebo praktických důvodů. Stěžejní část práce je věnována popisu kryoprezervačních metod pro lidské gamety, lidská a zvířecí embrya, pro ovariální a testikulární tkáň a kmenové buňky. Jsou zde