Lidské embryo v procesu in vitro fertilizace - Wilczková, Miroslava (2011)
V současné době se stáváme svědky rozvoje reprodukční a fetální medicíny, spojené s úspěchy v léčbě neplodnosti žen i mužů. V průběhu posledních 20 let se techniky asistované reprodukce staly standardně dostupné (alespoň v rozvinutých zemích) a stávají se nadějí a řešením problému neplodnosti pro větší počet párů. IVF ET, neboli in vitro fertilizace a embryotransfer, je jednou z nejdůležitějších metod asistované reprodukce, kdy se odebrané oocyty kultivují se spermiemi v embryologické laboratoři. Po oplození se vzniklá embrya přenesou zpátky do dělohy. IVF ET zahrnuje mnoho embryologických a mikromanipulačních metod, které se v posledních letech zdokonalovaly. Tato práce je zaměřena právě na tyto moderní postupy a zabývá se zejména možnostmi vzniku embryí, problematikou kultivace, transferu, u netransferovaných embryí pak případnými konzervačními postupy.