Využití mikrosatelitů v ochranářské genetice velkých šelem - Větrovcová, Hana (2011)
Mikrosatelity jsou tandemově opakující se motivy o délce 2-6 bp. Mikrosatelity se vyskytují ve všech organismech, proto jsou ideálními markery využívanými v populačně-genetických studiích. Své uplatnění našly také v ochranářské genetice, jakožto vhodné genetické markery používané při analýze neinvazivně získaných vzorků DNA. Ochrana populací velkých šelem vyžaduje dostatek informací o populaci, které jde jen obtížně získat díky jejich nízké početnosti a skrytému způsobu života. Analýzou DNA z neinvazivně získaných vzorků (trusu nebo chlupů) je možné získat potřebné údaje o početnosti populace, distribuci a příbuzenských vztazích mezi jedinci populace, o genetické variabilitě populace, toku genů, přítomnosti inbreedingu, nebo bottlenecku, které je možné využít pro stanovení správných ochranářských opatření. Cílem této bakalářské práce je literární rešerše zaměřená na ochranářskou genetiku středoevropských druhů velkých šelem - rysa ostrovida (Lynx lynx), vlka obecného (Canis lupus) a medvěda hnědého (Ursus arctos) a zoptimalizování setu mikrosatelitů metodou cross-amplifikace, použitelných pro genotypizaci vzorků rysa ostrovida. Zoptimalizovaný set 15 mikrosatelitových lokusů bude použitý k analýze populace rysa ostrovida v rámci projektu „Monitoring velkých šelem v EVL Beskydy“.