Biotopové preference koroptve polní (Perdix perdix) - Černý, Martin (2011)
Koroptev polní jakožto pták zemědělské krajiny zaznamenala v posledních desetiletích pokles početnosti, který je v mnoha ohledech připisován intenzifikaci, chemizaci a mechanizaci zemědělství. Jedním z hlavních faktorů je úbytek vhodných biotopů, které představují prostředí pro hnízdění, shánění potravy a ukrytí před predátory. Práce se zabývá vazbou ptáků na biotopy v předhnízdním období a jejich vlivem na úspěšnost vyvedení snůšky, resp. predaci hnízda. Vychází přitom z dat získaných telemetrickým sledováním 119 jedinců v letech 2009 a 2010 ve studijní oblasti v okolí Milešína. Stanovením domovských okrsků v podobě minimálních konvexních polygonů byla vytyčena individuální území pro každého ze 74 jedinců. Pro tyto okrsky byly nadefinovány podkladové vrstvy biotopů. Srovnáním ploch biotopů zastoupených v domovském okrsku a lokací jedinců byly kompoziční analýzou zjištěny preferované biotopy. Mayfieldovou metodou byl pak otestován vliv zastoupených ploch biotopů v předhnízdním období na predaci hnízda. Nejpreferovanějšími biotopy za oba roky v předhnízdních okrscích byly mez a remíz. Zároveň vyšlo signifikantně vyšší přežívání hnízda s rostoucím zastoupením plochy remízu v předhnízdních okrscích. Z výsledků lze usuzovat na vhodná agroenvironmentální opatření, která by vedla ke zvýšení populační hustoty koroptve.