Phylogeny of squirrels (Sciurus, Rodentia) based on supertrees reconstruction - Pečnerová, Patrícia (2011)
Odkedy sa molekulárne dáta využívajú na stanovenie fylogenézy, vrámci skupiny stromových veveríc tribu Sciurini sa pojednáva o mnohých taxonomických nejasnostiach. Pracovala som s rozsiahlym molekulárnym materiálom, aby som stanovila fylogenetické vzťahy a odhalila, kde skupina vznikla. Použila som mitochondriálne a jadrové DNA sekvencie, verejne dostupné, a pomocou Bayesiánskej analýzy a šiestich rôznych metód rekonštrukcie superstromov som určila fylogenézu veveríc tribu Sciurini. Zahrnutých bolo 17 druhov, ktoré reprezentovali všetky súčasne rozoznávané rody a rozsiahle geografické rozšírenie skupiny. Výsledky tejto práce podporili objavy súčasných molekulárnych štúdií. Namiesto piatich aktuálne rozoznávaných rodov boli v našej štúdii potvrdené iba dva a rod Sciurus bol parafyletický. Druhy rodov Microsciurus, Rheithrosciurus a Syntheosciurus sa objavili v líniach spolu s druhmi rodu Sciurus, pôvodne pridelená úroveň podrodov by bola pre tieto taxóny vhodnejšia. Navyše, superstromy