Gynodioecie u Cirsium brachycephalum - Prokešová, Helena (2011)
Cílem této bakalářské práce bylo určit poměr pohlaví v populacích gynodioecického panonského endemita Cirsium brachycephalum a zjistit, zda lze případnou variabilitu v poměru pohlaví vysvětlit srovnáním s velikostí a hustotou těchto populací, s druhovým složením vegetace či s faktory prostředí přímo měřenými (pH půdy, konduktivitou, obsahem kationtů a aniontů v půdě) nebo získanými nepřímo z druhového složení pomocí Borhidiho indikačních hodnot. U 24 populací Cirsium brachycephalum na Moravě, Slovensku, v Rakousku a Maďarsku jsem určila poměr pohlaví, velikost a hustotu populace, zapsala fytocenologické snímky zachycující vegetaci, v níž na dané lokalitě rostl zájmový druh, a odebrala směsný vzorek půdy pro půdní analýzy. Zjištěný podíl samičích rostlin v populacích Cirsium brachycephalum je poměrně vysoký, dosahuje střední hodnoty 63,3 %. Výsledky ukázaly pozitivní vztah mezi podílem samičích rostlin v populaci a mírou zasolení stanoviště (obsah Na+ v půdě, aktivní pH půdy, výměnné pH