Floristická studie stepních enkláv v okolí Hostěradic - Beneschová, Jana; Šmarda, Petr; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2011)
V práci se zabývám detailním floristickým průzkumem deseti vybraných stepních enkláv v širším okolí Hostěradic na Znojemsku. Terénní průzkum probíhal ve vegetačních sezonách 2009, 2010 a na jaře 2011. Kromě seznamu nalezených taxonů a komentářů k jednotlivým lokalitám je v práci zařazena i stručná rešeršní část pojednávající přírodní podmínky oblasti.Celkově jsem nalezla 337 taxonů vyšších rostlin, z toho 90 zařazených v Červeném a černém seznamu České republiky. Čtrnáct z nalezených druhů je chráněno zákonem. 123 druhů jsem dokumentovala herbářovými položkami uloženými v BRNU. Krom ověření několika málo dřívějších floristických údajů jsem zaznamenala i několik významných prvonálezů. Mezi nejvýznamnější je možno zařadit nález Reseda phyteuma na lokalitě U Kapličky 3, Thesium dollinerii na lokalitách U Kapičky 2 a Skalice 2, Polycneum majus na lokalitách U Kapličky 1 a Skalice 2, Marrubium peregrinum na lokalitě Skalice nad obcí a Gagea bohemica na lokalitách Volné pole, Černá skládka a
This work presents results of a detailed floristic research in 11 selected steppe localities in the wider surrounding of Hostěradice (district Znojmo). Field research has been carried out in the seasons 2009, 2010 and in spring 2011. The list of remarked taxa is supplied with a brief review of natural conditions of the region studied.In total 337 taxa of higher plants were documented, of which 90 is treated in the Red and black list of the Czech Republic. Fourteen species recorded are protected with law. 123 species are documented with a herbarium specimen deposited in BRNU. In addition to verification of some former floristic data, several important species were reported for the first time from the studied localities. The most important findings represent that of Reseda phyteuma in U Kapličky 3 locality, Thesium dollinerii in U Kapičky 2 and Skalice 2, Polycneum majus in U Kapličky 1 and Skalice 2, Marrubium peregrinum in Skalice nad obcí, and Gagea bohemica in Volné pole, Černá sklád
Vedoucí práce: Petr Šmarda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: cévnaté rostliny; fytogeografie; ochrana rostlin; stepi; phytogeography; plant conservation; steppes; vascular plants; Hostěradice (Znojmo, Česko); Hostěradice (Znojmo, Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses