Floristická studie stepních enkláv v okolí Hostěradic - Beneschová, Jana (2011)
V práci se zabývám detailním floristickým průzkumem deseti vybraných stepních enkláv v širším okolí Hostěradic na Znojemsku. Terénní průzkum probíhal ve vegetačních sezonách 2009, 2010 a na jaře 2011. Kromě seznamu nalezených taxonů a komentářů k jednotlivým lokalitám je v práci zařazena i stručná rešeršní část pojednávající přírodní podmínky oblasti.Celkově jsem nalezla 337 taxonů vyšších rostlin, z toho 90 zařazených v Červeném a černém seznamu České republiky. Čtrnáct z nalezených druhů je chráněno zákonem. 123 druhů jsem dokumentovala herbářovými položkami uloženými v BRNU. Krom ověření několika málo dřívějších floristických údajů jsem zaznamenala i několik významných prvonálezů. Mezi nejvýznamnější je možno zařadit nález Reseda phyteuma na lokalitě U Kapličky 3, Thesium dollinerii na lokalitách U Kapičky 2 a Skalice 2, Polycneum majus na lokalitách U Kapličky 1 a Skalice 2, Marrubium peregrinum na lokalitě Skalice nad obcí a Gagea bohemica na lokalitách Volné pole, Černá skládka a