Etické otázky v práci s umírajícími, jejich blízkými a pozůstalými očima řeholních sester - Dohnalová, Zdeňka, 1978- (2011)
Předložená disertační práce je pojata jako sonda do profesního života specifické skupiny zdravotnic, řádových sester v roli všeobecných sester, která má ambice být příspěvkem do diskuse o vztahu pomáhajících pracovníků, umírajících, jejich blízkých a pozůstalých v institucionálních zařízeních. Etika všech zdravotníků totiž vychází ze vztahu a projevuje se prostřednictvím komunikace. Cílem práce je hledání odpovědi na hlavní výzkumnou otázku, která zní: Jaké etické otázky související s komunikací s umírajícími, jejich blízkými a pozůstalými si kladou řeholnice pracující ve vybraném domově pro seniory? Čtenáři se v textu mají možnost dozvědět, co je obsahem etických otázek, které si řeholní sestry kladou. Protože však tyto etické otázky konstruují jejich aktéři na základě svých ideálů, je zde vymezeno, jaký je morální ideál řeholních sester pro práci s umírajícími, jejich blízkými a pozůstalými, a zdali vůbec, popř. s čím je tento ideál konfrontován. Stranou výzkumné pozornosti nezůstala...