Význam zátěžové tkáňové Dopplerovské echokardiografie u systolického srdečního selhání - Pozdíšek, Zbyněk (2011)
Pacienti se srdečním selháním jsou diagnostikování a také dále stratifikováni pomocí echokardiografie. Význam jednotlivých klidových echokardiografických parametrů pro prognostickou stratifikaci je poměrně dobře prozkoumán, málo je ale známo o zátěžových parametrech. Cílem práce byla identifikace nejpřesnějších echokardiografických prediktorů prognostického stavu a přímé srovnání jejich klidové a zátěžové formy. Dosažené výsledky ukazují lepší potenciál zátěžových parametrů nad klidovými z prognostického hlediska, navíc práce navrhuje i možné cut off hodnoty pro predikci nejen prognostického stavu, ale i funkční kapacity, ventilační neefektivity a hladiny BNP.