Konzervace vybraných železných předmětů z archeologického výzkumu v Brně - Vídeňské ulici - Spoustová, Zuzana (2011)
Obsah této bakalářské práce je zaměřen na konzervátorský zásah u předmětů z černých kovů, konkrétně železa. Teoretická část obsahuje popis vzniku, mechanizmů a typů koroze. Pozornost je věnována také problematice desalinace a inhibitorům koroze. Samotný experiment poté pojednává o konkrétním postupu konzervace kovových artefaktů. Jsou zde popsány použité způsoby čistění a dva druhy desalinační lázně, u nichž se očekává odlišný výsledek odsolení.