Konzervace velkomoravských náušnic - Smejkalová, Eva (2011)
Bakalářská práce se zabývá konzervací souboru zlatých velkomoravských náušnic nalezených v roce 1957 v Mikulčicích. Soubor konzervovaných náušnic, nalezených na pohřebišti v okolí baziliky, je součástí národní kulturní památky „Soubor nálezů mimořádné umělecké a historické hodnoty z Mikulčic“. V teoretické části podává informace o době vzniku předmětů, technologii jejich výroby,historii lokality, na které byly nalezeny a různými způsoby konzervace používanými v minulosti. Praktická část zahrnuje Předkonzervátorský průzkum, jehož součástí je podrobný popis předmětů a analýzy materiálu a nečistot, které byly provedeny metodou SEM EDX. Dále popisuje postup, jakým byly předměty konzervovány a návrh na jejich další uložení. Konzervace předmětů byla provedena v Techickém muzeu v Brně.