Fotometrie zatmění Měsíce - Nagy, Tamás (2011)
Bakalářská práce se zabývá fotometrií měsíčných zatmění. Sluneční paprsky dopadající na povrch Měsíce v době zatmění, prochází zemskou atmosférou. Ze zjištěné hodnoty hustoty stínu nebo světelné křivky můžeme prozkoumat vlastnosti zemské atmosféry. Pomocí vícebarevné fotometrie lze určit i její chemické složení. V prvních dvou kapitolách najdeme poznatky o Měsíci a o měsíčním zatmění. V další kapitole jsou rozebrány metody pro výpočet základních údajů zatmění. Dále jsou popsané základy fotometrie a fotometrická teorie samotného zatmění Měsíce. Praktická část práce obsahuje zpracování získaných snímků a porovnání výsledku s fotometrickým modelem zatmění.