Production of polyhydroxyalkanoates by Pseudomonas putida strains using alternative substrates - Maršálek, Lukáš (2011)
Polyhydroxyalkanoáty (PHAs) jsou biodegradabilní polyestery uchovávány v buněčné cytoplazmě jako rezervní zdroje uhlíku a energie. V této diplomové práci byly studovány tři kmeny Pseudomonas putida (P. putida ATCC29347, P. putida KT2442 and P. putida DSM1045) pro jejich schopnost akumulovat PHA v přítomnosti obnovitelných zdrojů uhlíku (methyl estery mastných kyselin v biopalivu, glycerol a kyselina glukonová). Nezávisle na použitém zdroji uhlíku, růst všech tří kmenů byl charakterizován relativně nízkou buněčnou hustotou během celé doby inkubace, i když počáteční buněčná hustota narůstala poměrně rychle v případě použití kyseliny glukonové a glycerolu. Maximální výtěžek biomasy byl naměřen v přítomnosti glycerolu následovaném kyselinou glukonovou a methyl estery mastných kyselin v biopalivu. Po vyčerpání zdroje dusíku, akumulovaly všechny kmeny, ve většině případů, méně než 1% PHA z celkové biomasy. Hlavní monomerní komponenty obsažené v polymerní struktuře byly 3-hydroxydekanoát (3HD