Rizika plynoucí z asistované reprodukce - Hofírková, Alena (2011)
Metody asistované reprodukce se staly široce používanými v léčbě lidské neplodnosti. Děti počaté pomocí těchto metod představují rostoucí část obyvatelstva. Tato bakalářská práce se na podkladě současných odborných poznatků snaží shrnout specifická rizika a zdravotní komplikace nejpoužívanějších metod asistované reprodukce a dále také posoudit rizikovost těhotenství, zdravotního stavu a vývoje dětí po asistované reprodukci ve srovnání se situací po spontánním početí. Nejběžnější zdravotní komplikací, která se vyskytuje u žen podstupující tuto léčbu, je ovariální hyperstimulační syndrom. K fatálnímu poškození embrya může dojít během mikromanipulací. Zdraví těhotné ženy je ohroženo vznikem ektopického a mnohočetného těhotenství. Mnohočetné těhotenství společně s předčasným porodem jsou hlavními riziky ovlivňujícími budoucí blaho dětí narozených po asistované reprodukci. Rizika a komplikace narůstají spolu s tím, jak se zvyšuje náročnost metod. Studie zabývající se vývojem dětí ze zkumavk