Detekce houbových chitináz v životním prostředí - Pospěchová, Petra; Krsek, Martin, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Chitinázy jsou hydrolytické enzymy rozkládající chitin- dusíkatý biopolymer široce rozšířený v prostředí. Jsou syntetizovány velkým množstvím organismů, přičemž u většiny těchto organismů byla zaznamenána produkce více typů chitináz. Chitinázy plní rozmanité funkce, mají např. roli při morfogenezi, výživě, obraně, parazitismu nebo koloběhu prvků. Především houbové chitinázy dále nabízejí široké možnosti uplatnění v průmyslu. Jelikož obrovský rezervoár potenciálně využitelných enzymů představují nekultivovatelné mikroorganismy, dochází v posledních letech k rozvoji výzkumu chitináz s použitím molekulárně biologických metod. V této práci byla zkoumána diverzita genů kódujících chitinázy hub pomocí amplifikačních reakcí s použitím šesti párů degenerovaných primerů. Primery byly navrženy na základě dostupných aminokyselinových sekvencí houbových chitináz v databázi NCBI. U pěti párů primerů se podařilo nastavit reakční podmínky tak, že byly detekovány produkty předpokládané délky (ve dvou
Chitinases are hydrolytic enzymes that degrade chitin- a widespread nitrogen containing biopolymer. They are produced by a large variety of organisms. Most of these organisms have been found to synthesize multiple chitinases. Chitinases perform diverse functions, e.g. during morphogenesis, nutrition, defence, parasitism and for carbon and nitrogen cycle. Chitinases and especially fungal chitinases also have a huge potential for industrial applications. Since the non cultivated microorganisms represent immense pool of potentially suitable enzymes, an extensive development of chitinases research using molecular technologies has been carried out in recent years. In this thesis, the genetic diversity of chitinases encoding genes was investigated through the use of six pairs of degenerate primers. The primers were designed based on the fungal chitinases amino acid sequences available in the NCBI database. PCR products of a supposed length were detected in the case of five of these primer pa
Vedoucí práce: Martin Krsek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: degenerované primery; genetická variace; houby -- genetické aspekty; chitinázy; chitinolytické enzymy; chitin; polymerázová řetězová reakce; degenerate primers; chitinases; chitinolytic enzymes; mushrooms -- genetic aspects; mushrooms; Genetic Variation; Polymerase Chain Reaction; diplomové práce; master's theses