Detekce houbových chitináz v životním prostředí - Pospěchová, Petra (2011)
Chitinázy jsou hydrolytické enzymy rozkládající chitin- dusíkatý biopolymer široce rozšířený v prostředí. Jsou syntetizovány velkým množstvím organismů, přičemž u většiny těchto organismů byla zaznamenána produkce více typů chitináz. Chitinázy plní rozmanité funkce, mají např. roli při morfogenezi, výživě, obraně, parazitismu nebo koloběhu prvků. Především houbové chitinázy dále nabízejí široké možnosti uplatnění v průmyslu. Jelikož obrovský rezervoár potenciálně využitelných enzymů představují nekultivovatelné mikroorganismy, dochází v posledních letech k rozvoji výzkumu chitináz s použitím molekulárně biologických metod. V této práci byla zkoumána diverzita genů kódujících chitinázy hub pomocí amplifikačních reakcí s použitím šesti párů degenerovaných primerů. Primery byly navrženy na základě dostupných aminokyselinových sekvencí houbových chitináz v databázi NCBI. U pěti párů primerů se podařilo nastavit reakční podmínky tak, že byly detekovány produkty předpokládané délky (ve dvou