Faktory virulence u bakterií rodu Proteus izolovaných z močových infekcí: jejich detekce a význam - Peroutková, Tereza; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Nozokomiální infekce spojené s tvorbou biofilmu představují v posledních letech závažný problém. Až 32 % těchto infekcí představují infekce močového traktu u pacientů s dlouhodobě zavedeným katétrem. Katétry tvoří vhodný povrch pro přisednutí bakterií a umožňují snazší kolonizaci močových cest. Mezi významné původce těchto infekcí patří bakterie rodu Proteus, které ke kolonizaci katétrů využívají nejen tvorby biofilmu, ale také další faktory virulence. Ty byly vyvinuty pro přežití v hostitelském organizmu, bakterie je také využívají k infekci hostitele či v boji proti obranným mechanizmům. Práce byla zaměřena na vybrané faktory virulence, mezi které byly zařazeny: swimming, swarming a twitching motility, swarming motility přes různé typy katétrů, produkci biofilmu v různých médiích, produkci biofilmu na katétru, produkci hemolyzinů a ureázy.
Nosocomial infections associated with biofilm formation represent a serious problem recently. About 32 % of nosocomial infections are urinary tract infections (UTIs) in patients with indwelling urinary catheters. The catheters form a bridge along which bacteria can pass into the urinary tract. The frequent aetiological agents causing UTIs are bacteria belonging to genus Proteus and they use several virulence factors and biofilm formation for catheter colonization. These virulence factors were developed for persistence and infection of the human host or for combat against defense mechanisms. The purpose of this study was detection of selected virulence factors: swimming, swarming and twitching motility, swarming motility over a variety of urethral catheters, biofilm production in different media, biofilm formation on the catheter, production of haemolysins and urease.
Vedoucí práce: Veronika Holá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: bakteriologie; biofilmy; infekce močových cest; katétrové infekce; virulence; bacteriology; biofilms; catheter infection; urinary tract infections; Virulence; diplomové práce; master's theses