Sledování životaschopnosti Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis pomocí kultivačních a kultivačně nezávislých metod - Kubíčková, Lucie (2011)
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) je původcem paratuberkulózy (Johneho choroba), která se vyskytuje nejčastěji u přežvýkavců, ale může vyvolat onemocnění i u jiných zvířat. Nemocná zvířata přenášejí onemocnění především trusem a kontaminovaným mlékem, přičemž nejvnímavější skupinou jsou mladí jedinci. Důležitá je proto včasná diagnostika, která se provádí nejčastěji z trusu, tkání, příp. mléka zvířat. Významnou součástí diagnostických metod je odstranění kontaminující mikroflóry vzorků pomocí dekontaminačních postupů, které však mohou způsobit snížení detekovatelných MAP ve vzorku. Při pomnožování MAP v tekutém médiu je rizikem kontaminace rychle rostoucími mikroorganismy z prostředí. Cílem této studie bylo určit životaschopnost různých MAP izolátů po třídenním a pětitýdenním ošetření kombinací antibiotik - vankomycinu, amfotericinu B a kyseliny nalidixové (VAN) pomocí metody kultivace na pevných médiích a kultivačně nezávislé PMA F57 real time PCR (qPCR) metody. Násled