Optimalizace podmínek přípravy vzorků pro MALDI-MS profilování bakterií - Kačalová, Magdaléna (2011)
Po provedení standardního protokolu přípravy dokáže MALDI-TOF MS robustně poskytovat reprodukovatelná hmotnostní spektra, ale některé blízce příbuzné druhy nedokáže spolehlivě odlišit. V této diplomové práci jsme se zaměřili především na studium podmínek přípravy vzorku pro MALDI-TOF MS analýzu a nastavení parametrů pro vyhodnocení MALDI-TOF MS profilů, které vedly k vytvoření metody spolehlivě rozlišující vybrané skupiny bakterií na druhové úrovni. Byl studován vliv podmínek složení roztoku MALDI matrice či metody nanášení vzorku na desku spektrometru na kvalitu a reprodukovatelnost MALDI MS profilů a diskriminační schopnosti metody. Byly nalezeny nové druhově a rodově specifické signály některých zástupců rodu Lactobacillus.