Detekce viru klíšťové encefalitidy v klíšťatech Ixodes ricinus - Beková, Magda (2011)
Klíšťová encefalitida patří mezi nejzávažnější onemocnění přenášená klíšťaty ve střední Evropě. Je způsobena virem klíšťové encefalitidy (čeleď Flaviviridae). Tento virus se vyskytuje v tzv. přírodních ohniscích nákazy. Udržování viru v přírodních ohniscích nákazy je zajišťováno cirkulací mezi rezervoáry, vektory a hostiteli. V České republice se nejvíce přírodních ohnisek nákazy virem klíšťové encefalitidy vyskytuje v jižních Čechách, na Brněnsku či ve středních Čechách. Další místa, kde se vyskytují přírodní ohniska nákazy, jsou v okolí Bruntálu a Opavy, Plzně, Děčína a Ústí nad Labem (Kříž a Beneš 2010). Na území České republiky se však mohou vyskytovat doposud neprokázaná přírodní ohniska nákazy, jejichž mapování je vhodné z hlediska prevence onemocnění. Pro tuto diplomovou práci byla sbírána klíšťata na dvou lokalitách. První lokalitou byl Smržov v Královéhradeckém kraji, kde doposud nebylo žádné velké přírodní ohnisko nákazy virem klíšťové encefalitidy prokázáno, a hlášených příp