Tvorba biofilmu a produkce biosurfakantů u probiotických kmenů bakterií. - Třísková, Iva, 1987-; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Na probiotika se v poslední době soustřeďuje značná pozornost. Pro jejich využití je důležité znát vlastnosti jednotlivých kmenů. Mezi tyto vlastnosti se může řadit tvorba biofilmu a produkce biosurfaktantů. Biosurfaktanty probiotických kmenů můžou redukovat tvorbu biofilmu u patogenních mikroorganismů. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jestli vybrané probiotické kmeny tvoří biofilm a zvolenými metodami, pomocí testu šíření oleje a přímého měření povrchového napětí, se pokusit detekovat produkci biosurfaktantů.
Considerable attention concentrates on probiotics in last few years. For their use it is important to know the characteristics of individual strains. Such characteritics are e.g. biofilm formation and production of biosurfactants. Biosurfactants of probiotic strains can reduce the formation of biofilms of pathogenic microorganisms. The aim of this thesis was to determine whether selected probiotic strains form biofilms and by means of the oil spreading test and direct measurement of surface tension to try to detect the production biosurfactants.
Vedoucí práce: Veronika Holá
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: antimikrobiální terapie; biofilmy; biosurfaktanty; detekční metody; laktobacily; probiotika; střevní mikroflóra; antimicrobial therapy; biofilms; biosurfactants; detection methods; intestinal microflora; Lactobacillaceae; probiotics; diplomové práce; master's theses