Tvorba biofilmu a produkce biosurfakantů u probiotických kmenů bakterií. - Třísková, Iva, 1987- (2011)
Na probiotika se v poslední době soustřeďuje značná pozornost. Pro jejich využití je důležité znát vlastnosti jednotlivých kmenů. Mezi tyto vlastnosti se může řadit tvorba biofilmu a produkce biosurfaktantů. Biosurfaktanty probiotických kmenů můžou redukovat tvorbu biofilmu u patogenních mikroorganismů. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jestli vybrané probiotické kmeny tvoří biofilm a zvolenými metodami, pomocí testu šíření oleje a přímého měření povrchového napětí, se pokusit detekovat produkci biosurfaktantů.