Molekulární detekce vybraných mikroorganismů v klíšťatech - Venclíková, Kristýna (2011)
Tato práce se zabývá bakteriemi Borrelia burgdorferi sensu lato a Anaplasma phagocytophilum a zaměřuje se na určení prevalence těchto agens v klíšťatech Ixodes ricinus. Klíšťata byla sbírána v oblasti Ostravska na dvou lokalitách, které představují zástupce lesního a urbánního ekosystému. Získané výsledky pomohou doplnit přehled míst endemických pro výskyt těchto bakterií, a mapují tak riziko možné infekce lidskou granulocytární anaplazmózou nebo lymskou borreliózou na vybraných lokalitách.