Molekulárna typizácia bakteriocínov z l'udských kmeňov E. coli - Micenková, Lenka; Šmajs, David, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Baktéria Escherichia coli je charakteristická, okrem iného, ochotným prijímaním genetickej informácie. Získanu prídavnú genetickú informáciu umožňujúcu lepšie presadenie sa v konkurenčnom boji predstavujú aj gény kódujúce bakteriocíny (kolicíny a mikrocíny) a gény kódujúce virulentné faktory. Diplomová práca bola zameraná na detekciu týchto génov u osôb s diagnostikovaným infekčným alebo neinfekčným ochorením tráviaceho traktu a u osôb bez diagnostikovaného ochorenia tráviaceho traktu. Výskyt génov kódujúcich 24 typov kolicínov, 8 typov mikrocínov, 15 virulentných faktorov a génov, ktorých prítomnosť podmieňuje priradenie kmeňov E. coli do príslušnej fylogenetickej skupiny, bol skúmaný u 575 kmeňov E. coli pochádzajúcich z črevnej flóry pacientov rozdelených do troch skupín. Kontrolná skupina pozostávala z 321 kmeňov E. coli izolovaných od osôb bez ochorenia tráviaceho traktu. Experimentálna skupina I pozostávala zo 101 kmeňov E. coli izolovaných od osôb s hnačkovitým ochorením tráv
Bacterium Escherichia coli is characterized by efficient uptake of genetic information. Bacteriocins genes encoding colicins and microcins and genes encoding virulence factors represent acquired additional genetic information which represents selective advantage in the competitive struggle. This diploma thesis focused on detection of these genes in individuals with infectious or non-infectious diseases of the human digestive tract and in patients without diagnosed diseases of the digestive tract. The occurrence of genes encoding 24 colicin types, 8 microcin types, 15 virulence factors and genes for phylogenetic group typing was studied in 575 E. coli strains from intestinal flora of patients with different diagnoses. The control group consisted of 321 E. coli strains isolated from microflora of healthy people. Experimental group I comprised 101 E. coli strains isolated from microflora of patients with non-bacterial infectious diseases of the digestive tract (likely of a viral origi
Vedoucí práce: David Šmajs
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: bakteriociny; Escherichia coli; molekulární bakteriologie; virulence; bacteriocins; Escherichia coli; molecular bacteriology; diplomové práce; master's theses