Vokální tvorba autorů brněnské Cameraty - Martincová, Petra (2011)
Disertační práce Vokální tvorba autorů brněnské Cameraty se zabývá dvaceti vybranými kompozicemi skladatelů skupiny Camerata Brno, které tvoří vybraný vzorek jejich děl. Hlavním vodítkem je vokální složka, která je určující pro všechna analyzovaná díla. Cílem práce je typologizace vokální tvorby jednotlivých autorů, jejich následná komparace a také zařazení do vývojového kontextu. Vzhledem k rozdílnosti preference jednotlivých složek kompozicí se analýzy zabývají vždy složkou, která je pro dané dílo dominantní. Hlavním poznatkem byl určující vliv nové hudby na téměř všechny autory patřící do skupiny Camerata Brno. Inspirací pro jejich tvorbu byli také autoři druhé vídeňské školy či další skladatelé převážně 20. století, jejichž význam byl celoevropský. Nemůžeme opomenout ani vliv prostředí na JAMU a jejích pedagogů Ištvana, Piňose a Kohoutka, kteří mladším generacím zprostředkovávali cenné rady. Lze tedy říci, že inspirační vlivy byly velmi různorodé, ale jejich kontinuální spojitost j