Performativní cesty galerijní animace. Zprostředkování umění jako proměna - Svátková, Barbora, 1976- (2011)
Performativní cesty galerijní animace. Zprostředkování umění jako proměna: Galerijní animace je formou zprostředkování umění, jejím principem je tvůrčí, resp. expresivní interpretace výtvarného artefaktu. Jádrem studie je animace chápaná jako performativní gesto, ve kterém skupina účastníků zpřítomňuje řeč umění. Je to příběh v čase a prostoru. Studie odkrývá osy a fáze scénáře galerijní animace. Galerijní animace je uměleckou výchovou, formou umělecké pedagogiky. Umělecká komunikace spočívá ve speciálním klíči, kterým odemykáme svět. Tento klíč je oním zprostředkováním umění.