Vliv chorob metabolismu na výskyt kariogenních mikrobů a ústní biofilm - Čechalová, Aneta (2011)
Jelikož je známo a prokázáno, že fyziologie mikroorganismů, ale také intenzita tvorby biofilmu, je závislá na dostupných substrátech pro metabolismus, je v této souvislosti logické zabývat se také metabolismem hostitelského organismu. Metabolické choroby, ale i další, výrazně ovlivňují vnímavost hostitele k různým typům onemocnění. Tato práce se konkrétně zabývá tím, jak metabolické choroby, zejména diabetes mellitus, ovlivňují chování mikrobů v dutině ústní, případně jak mohou ovlivnit vznik onemocnění s biofilmem souvisejících.