Symbiotické vztahy bakterií a jiných organismů - Kovářová, Vladimíra (2011)
Bakalářská práce pojednává o symbiotických vztazích bakterií s vybranými organismy, především pak s prvoky. V důsledku symbiózy dochází v bakteriální buňce k řadě změn ve fyziologii, fenotypu a genové expresi po průniku do buňky hostitelské. Symbiotické vztahy bakterií s prvoky, rostlinami a živočichy mají pro člověka velký význam, a to zejména z klinického a technologického hlediska. Také vliv bakterií v těle člověka na obezitu, rakovinu a další onemocnění není zanedbatelný.