Základní fyzikální principy zemského klimatu - Svobodová, Gabriela (2011)
Diplomová práce „Základní fyzikální principy zemského klimatu“ obsahuje jednoduché klimatické modely, které uvádí čtenáře do problematiky zemského klimatu. Jsou to: model teploty povrchu Země, model závislosti teploty zemské atmosféry v závislosti na výšce nad povrchem nebo model ohřevu půdy a šíření tepla do hloubky. Většina modelů je použitelná i pro výuku na středních školách. Ke složitějším modelům, ve kterých je použitý diferenciální a integrální počet, je většinou uvedena alternativa vhodná pro středoškolskou výuku. V závěrečné kapitole jsou uvedeny jednoduché experimenty, které ověřují předchozí uvedené teoretické modely.