Fotometrická kalibrace detektorů velmi nízkých světelných toků - Almáši, Michal, 1989- (2011)
Základom práce je meranie vhodných kalibračných zdrojov svetla s vybranými prístrojmi ako jasomer, digitálny fotoaparát, luxmeter a fotovoltaický článok; precízne spracovanie a porovnanie výsledkov s meraniami počas skutočných atmosférických podmienok. Táto práca popisuje pozitívne aj negatívne vplyvy na citlivosť prístrojov pri rôznej teplote, úrovniach jasu alebo uhle otočenia od zdroja svetla. Zároveň sa zameriava na testovanie ich vlastnosti pri stmievaní a meraní jasu nočnej oblohy. Čiastkovým cieľom práce bolo zistiť vplyv jasnosti Mesiaca na kvalitu pozorovaní hviezdnej oblohy.