Diverzita a ekologie mikroskopických hub Antarktidy - Nováková, Monika (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá diverzitou, ekologií a taxonomií mikroskopických hub Antarktidy. Antarktida je studený a nehostinný kontinent. Antarktické houby jsou vystaveny působení mnoha stresovým faktorům prostředí, proti nimž si vyvinuly různé ochranné mechanismy. Diverzita hub Antarktidy je nižší než v oblastech s mírným klimatem, ale naopak vyšší, než jak by se dalo původně očekávat. Houby se v Antarktidě nacházejí v půdě, vodě, vzduch, ledu, na vegetaci a na ptačích exkrementech. Některé jsou parazité zvířat nebo predátoři. Díky svým adaptačním schopnostem se dokázaly přizpůsobit i životu na nepůvodních substrátech. Většina druhů mikroskopických hub byla do Antarktidy zanesena z jiných oblastí. Mezi tyto houby patří široce rozšířené rody Phoma, Thelebolus, Penicillium a Geomyces. Pouze několik druhů je skutečně původních nebo dokonce endemických. Typickým příkladem jsou černé meristematické houby žijící v Suchém Údolí McMurdo ve Východní Antarktidě.