Využití metody ELISA pro vyhodnocování efektivity vakcinace proti vybraným nákazám - Straková, Petra (2011)
Tato práce pojednává o metodě ELISA se zaměřením na její využití při průkazu protilátek vytvořených po vakcinaci. Zaměřuje se na popis vývoje této metody z metody RIA, na vysvětlení obecné metodiky imunotestů, na popis jednotlivých druhů metody ELISA a její možné využití. V této bakalářské práci jsou dále popsány virové hepatitidy se zaměřením na hepatitidu A a hepatitidu B. Obě jsou popsány z hlediska výskytu, patogeneze, sérologie a séroprevalence a u hepatitidy B se zmiňuje i o genotypech. Nakonec pojednává o současném stavu vakcinace proti virovým hepatitidám v České republice.