Interakce huminových látek a UV-VIS záření - Brázdová, Markéta; Bittner, Michal; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2011)
Teoretická část této bakalářské práce shrnuje dosavadní vědecké poznatky o interakci huminových látek s UV-VIS zářením. Okrajově se dotýká souvislostí mezi změnami množství a kvality huminových látek a přírodní organické hmoty z hlediska jejich fyzikálně-chemické podstaty, výskytu a ekologicko-ekotoxikologického významu. Praktická část se věnuje studiu vlivu slunečního záření na rozpuštěné huminové látky a to prostřednictvím sledování změn v absorbanci roztoků DOM vystavených přirozenému slunečnímu záření. Výsledky měření potvrzují, že po expozici UV a VIS záření HS podléhají fotobleachingu a dále, že fotoreaktivita v čase klesá.
Theoretical part of this bachelor thesis summarises present knowledge about the interaction of humic substances and UV-VIS radiation and marginally also deals with connections between changes in amount and quality of humic substances and changes in the intensity of UV-VIS radiation. At the same time this thesis deals with the issue of humic substances and natural organic matter from the point of view of occurrence as wall as their ecological and ecotoxicological importance. Practical part studies the influence of solar radiation on dissolved humic substances by means of measuring absorbance of DOM solutions exposed to natural solar radiation. Results confirm, that HS exposed to UV and VIS radiation exert photobleaching and that the photo-reactivity gradually decreases.
Vedoucí práce: Michal Bittner
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: fotodegradace; fotosenzitizace; huminové látky; rozpuštěná organická hmota; dissolved organic matter; humic substances; photodegradation; photosensitization; bakalářské práce; bachelor's theses