Interakce huminových látek a UV-VIS záření - Brázdová, Markéta (2011)
Teoretická část této bakalářské práce shrnuje dosavadní vědecké poznatky o interakci huminových látek s UV-VIS zářením. Okrajově se dotýká souvislostí mezi změnami množství a kvality huminových látek a přírodní organické hmoty z hlediska jejich fyzikálně-chemické podstaty, výskytu a ekologicko-ekotoxikologického významu. Praktická část se věnuje studiu vlivu slunečního záření na rozpuštěné huminové látky a to prostřednictvím sledování změn v absorbanci roztoků DOM vystavených přirozenému slunečnímu záření. Výsledky měření potvrzují, že po expozici UV a VIS záření HS podléhají fotobleachingu a dále, že fotoreaktivita v čase klesá.