Role mezibuněčné komunikace v endokrinní disrupci - Dydowiczová, Aneta (2011)
Mezibuněčná komunikace zprostředkovaná mezerovými spoji (GJIC) umožňuje přímou komunikaci sousedních buněk. Na příkladu samčího reprodukčního systému bude v této práci ukázána její nezastupitelná role v endokrinním systému. Dále bude diskutována role GJIC v narušení jeho vývoje a funkcí. GJIC je totiž dalším potencionálním mechanismem, přes který mohou endokrinní disruptory způsobovat, v posledních desetiletích dobře zdokumentovaný, pokles samčího reprodukčního potenciálu. V experimentální části této práce byl testován známý inhibitor GJIC - TPA (12-O-tetradekanoylforbol- 13-acetát) a jeho vliv na GJIC v Leydigových buňkách. TPA kompletně uzavřela komunikaci mezi těmito buňkami, což by mohlo vést k nepříznivému účinku na steroidogenezi v důležitých fázích samčího vývoje.