Tradiční a moderní biomarkery v ekotoxikologii experimentální využití - Lebedová, Jana (2011)
Stanovování biomarkerů je důležitým zdrojem informací o působení stresorů na organismy. Jedním z aktuálně řešených problémů je masivní rozvoj sinic a vznik tzv. vodního květu. Ten má za následek omezení nebo i znemožnění využití vodních nádrží a ohrožení celých vodních ekosystémů. Jedním z negativních projevů rozvoje sinic je produkce toxinů. Tato práce se zabývá chronickým působením cyanotoxinů na modelový organismus - potkana obecného (Rattus norvegicus - var. alba). Jednotlivé skupiny potkanů byly krmeny rybím masem s přídavkem microcystinů, biomasy sinic Microcystis, Spirulina nebo řasy Chlorella, polovině zkoumaných zvířat bylo intraperitoneálně aplikováno placebo, druhé polovině modelový antigen KLH. V jaterní tkáni byly sledovány biochemické parametry biotransformace (glutathion) a oxidativního poškození tkání (lipidní peroxidace). Byly zjištěny statisticky významné rozdíly v hladině redukovaného glutathionu a v lipidní peroxidaci mezi jednotlivými skupinami potkanů.