Ekotoxikologie terestrických plicnatých plžů - Fojt, Pavel (2011)
Tato práce byla vytvořena jako jakýsi přehled informací o ekotoxikologii terestrických plicnatých plžů. Byla zde stručně popsána biologie dané skupiny organismů a byly zde uvedeny základní informace o půdní ekotoxikologii a jejím zaměření. Hlavní část práce byla pak věnována samotné ekotoxikologii, tedy pojednává o úloze plžů v ekosystémech a potravních řetězcích ve vztahu k různým chemickým látkám, přírodního, či antropogenního původu a naráží na některé provázanosti v tomto složitém systému. Na závěr byly uvedeny některé poznatky ze vztahů člověka k těmto tvorům, ve smyslu k jejich hubení klasickými a alternativními metodami.