Characterization of the DSS1 protein interaction - Štefanovie, Barbora (2011)
Malý kyslý ľudský proteín DSS1 interaguje s tumor supresorovým proteínom BRCA2, ktorý pôsobí ako rekombinačný mediátor pri procese opravy DNA pomocou homologickej rekombinácie. Napriek tomu, že štruktúra DSS1 proteínu je známa, a že DSS1 interaguje s proteínom BRCA2, jeho funkcia v procese homologickej rekombinácie zostáva neobjasnená. Táto diplomová práca popisuje funkčnú spojitosť medzi proteínom DSS1 a významnými proteínmi pôsobiacimi v procese homologickej rekombinácie -hRPA a hRAD52. Najprv bolo pomocou pull-down reakcií dokázané, že DSS1 interaguje s oboma spomínanými proteínmi. Sila týchto interakcií však bola negatívne ovplyvnená prítomnosťou ssDNA. Pre hlbšie objasnenie mechanizmu, ktorým sa hRPA a hRAD52 viažu na ssDNA a aká je úloha DSS1 proteínu v tomto mechanizme, bola využitá gelová retardačná analýza (EMSA). V prípade hRPA proteínu, prítomnosť DSS1 stimulovala jeho ssDNA väzbovú aktivitu. Na druhej strane, DSS1 inhiboval schopnosť hRAD52 proteínu viazať ssDNA. Podobné vý