Klonování a charakterizace glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenasy - Slepánková, Lucia, 1986- (2011)
Glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenasa je známý enzym, který má svoji nezastupitelnou roli v metabolismu buňky. Tento glykolytický enzym má však mnohé další funkce. Nedávné studie potvrzují, že se GAPDH účastní procesu oprav DNA, apoptotické kaskády nebo je dávána do souvislosti s rakovinou prostaty. Tato práce je zaměřena spíše na její vazebné vlastnosti. GAPDH z bakterie Lactobacillus plantarum má totiž vlastnost lektinu, váže sacharidové struktury krevních antigenů. Byly nalezeny i další mikroorganismy, které GAPDH využívají jako adhezivní molekulu, která se váže na množství glykoproteinů (plasminogen, fibronektin, mucin atp.). Jedním z nich je kvasinka Candida albicans. Tento podmíněný patogen je hrozbou pro imunodeficientní pacienty. GAPDH nalezená na povrchu její buněčné stěny se váže na glykoproteiny hostitelského organismu. GAPDH z Candida albicans a Lactobacillus plantarum se svým proteinovým uspořádáním téměř neliší a je tedy otázkou, zda má kvasinkový enzym taktéž lektinové vla