Testování směsí elicitorů pro zvýšení obranyschopnosti rostlin - Janotová, Tereza (2011)
Úspěšnost obranné reakce rostlin je založena na včasném rozpoznání patogenu pomocí tzv. elecitorů. Jejich účinku lze využít pro nabuzení případně zvýšení rezistence rostlin vůči patogenům. Cílem této diplomové práce bylo pozorování účinků nespecifických elicitorů na obranyschopnost rostlin. Hodnocení efektivity jednotlivých elicitorů bylo zkoumáno pomocí dvou modelových organismů, rostliny Nicotiana tabacum a jejího přirozeného patogenu Pseudomonas syringae pv. tabaci. Byl pozorován vznik rezistence po aplikaci jednotlivých elicitorů vůči nekompatibilní interakci tabáku s výše zmíněnou bakterií. Jako účinnější elicitor ve srovnání s kryptogeinem byl vybrán pouze ergosterol v koncentracích 0,5 µmoll-1 a 1 µmoll-1. Významná rezistence byla vyvolána také prostřednictvím elicitorů odvozených od chitinu, hexa-N-acetylchitohexosy a chitosanu. Přesto, že zvýšení obranyschopnosti rostlin nebylo tak výrazné jako u kryptogeinu, bylo by jejich využití pro ošetřování rostlin stále výhodné, proto